רשימה קצרה על יין

אחד הפודקאסטים האהובים עלינו במיוחד הוא פריקונומיקס רדיו, שעלה לאוויר בשנה האחרונה, לאחר ההצלחה המסחררת של שני הספרים באותו השם (הראשון תורגם לעברית, השני טרם). הספרים, למי שלא קרא, מביאים תפיסת עולם כלכלית, הנשענת על סטטיסטיקה, לניתוח מקרים ומגמות בעולם. את הספרים כתב סטיבן דובנר ביחד עם הכלכלן סטיבן לויט.

לויט, כלכלן מפורסם, ידוע כאחד שלא מפחד לגשת לנושאים בעייתים, לדוגמא, בספר הראשון מובא סיכום קצר של אחת מעבודותיו הראשונות, בה הוא ניסה להראות כי ירידה ברמת הפשע בארה"ב, מקורה במדיניות אזורית חדשה בנושא הפלות. הספרים, למרות שעוסקים בכלכלה, מהנים מאד לקריאה, ומביאים השקפת עולם שונה מזו שרובנו רגילים בה.

באחד הפודקאסטים האחרונים שהעלו, עסקו השניים ביין, או ליתר דיוק בשאלה – האם יינות יקרים באמת טובים/טעימים יותר עבור האדם הממוצע?

התשובה המפתיעה היא: שלא. למעשה, המצב הוא הפוך, יינות יקרים פחות טעימים לרוב האנשים, שמעדיפים במבחני טעימה את היינות הזולים.

הדבר המעניין הוא שמה שמשפיע על בלוטות הטעם שלנו הוא המידע שיש לנו לגבי המחיר. דובנר ולוין, מראים לנו שכאשר אין אינפורמציה לגבי המחיר של היין, האדם הממוצע מעדיף באחוזים גבוהים את היינות הזולים.

הממצא הזה שלהם משמח ומעציב את הצוות כאחד. למה?

משמח – כיוון שתקופה ארוכה אנו חשים, כי תעשיית האלכוהול בכלל ותעשיית היין בפרט הופכות לאיטן להשתקפויות של העולם בו אנו חיים, מעלות על נס את האליטיזם והמיתוג, ומתרחקות מהסיבה האמיתית שלשמה בני האדם תמיד שתו משקאות חריפים, כדי להרגיש קצת יותר טוב, ולנקות את דאגות היום. איך אפשר להרגיש טוב כאשר מצופה ממך לזהות גווני טעמי חבית היין?. שתייה חריפה לדעתנו, אמורה להיות נעימה וזולה וללא ענן הפלצנות הכבד שמעיק עליה.

מעציב- כי זה אומר שהתבגרנו. בעבר, תום עבד בתור ברמן, ואימץ בחום את גישת ה"אם זה עולה יותר, זה בטוח טוב יותר", והיום אנחנו קצת יותר ספקנים וציניים, אבל גם יותר חכמים.

להנאתכם, הנה לינק לפודקאסט המדובר (באנגלית)

מודעות פרסומת

2 תגובות הוסיפו את שלכם

  1. כדי ליהנות באמת מיין טוב חייבים ללמוד ולהבין מה נקרא יין טוב ולמה בכלל הוא טוב בעיני המבינים. הטעם הוא דבר נרכש . ככל ששותים יותר יינות טובים ומבינים אותם החיך יודע להבחין ולסווג בין יין טוב אמיתי לבין יין פשוט שחושבים שהוא טוב ומספק.
    אגב, גם קולה ומיץ ענבים הם טובים וטעימים….. והרבה יותר זולים גם מיין פשוט…

    אהבתי

    1. tomporges הגיב:

      ישראל, אני מבין את הנקודה שלך, אבל משהו אומר לי שלא באמת הקשבת ללינק.
      אני לא טוען שליין יקר יותר אין מאפיינים מסויימים שהם יותר מורכבים מאלו שאפשר למצוא ביינות זולים יותר, מה שאני טוען זה שעולם האלכוהול רווי בהשקפות שמרחיקות את האדם הפשוט משתיית משקאות חריפים. כולנו מאד מתפעלים, כשאנו נוסעים לחו"ל, יושבים במסעדה ורואים שכולם שותים יין, ולא מפנימים את העובדה שאין כל פסול/נחות או כל תואר אחר, בשתיית יין שולחני פשוט וטוב, כפי שעושים באירופה. לדרוש מאנשים ללמוד ולהבין יין, כפי שכתבת, רק מרחיק את ציבור הקונים הפוטנציאלים מההנאה שבשתייה.
      רק כדי להבהיר את הנקודה, אני מצרף את הלינק למאמר עצמו שעליו מדברים בפודקאסט:
      https://docs.google.com/viewer?url=http://www.wine-economics.org/workingpapers/AAWE_WP16.pdf&pli=1

      להתווכח איתי תמיד אפשר, אבל האם באמת אפשר להתווכח עם ממצאי המחקר הזה?

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s